pojmy

Thursday, March 13, 2008

MPPP, Multilink Point-to-Point Protocol
další metoda spojování B kanálů u přípojky BRI do větších celků s vyšší propustností (do jednoho kanálu o rychlosti 128 kbps). Je alternativní k metodě BONDing a liší se v tom, že neprobíhá na bitové úrovni, ale na úrovni paketů. Jde v zásadě o vylepšená protokol PPP z prostředí TCP/IP.

Call bumping
možnost dynamicky přidělovat jednoltivé B kanály platí i opačně, v tom smyslu že jsou-li právě oba B kanály u BRI přípojky používány jako jeden datový kanál o 128 kbps a náhle vnikne potřeba uskutečnit také telefonní hovor, pomocí tzv. "call bumping" je možné dočasně odebrat jeden B kanál datovým přenosům a použít jej pro potřeby telefonního hovoru.

NTBA, Network Termination Basic Access (jednotka ukončení sítě NT)
zařízení, které se připojuje na konec dvoudrátové účastnické přípojky, vedoucí od telefonní ústředny. Z druhé strany toto zařízení vytváří čtyřdrátové rozhraní (rozhraní S/T), ke kterému se připojují zařízení uzpůsobená standardům ISDN (např. ISDN telefony). Na toto rozhraní lze u přípojky BRI připojit až 8 různých zařízení. V USA je toto zařízení majetkem uživatele, v tuzemsku patří provozovateli ISDN a je dodáváno jako součást ISDN přípojky.

TE, Terminal Equipment (koncové zařízení TE)
takto se označuje zařízení uzpůsobené standardu ISDN, které lze připojit přímo na rozhraní S/T, které vytváří zařízení NTBA (např. speciální ISDN telefon, ISDN fax, nebo ISDN karta do PC apod.)

TA, Terminal Adapter
uživatelé mohou chtít připojovat ke svým ISDN přípojkám i taková zařízení, která nejsou uzpůsobena ISDN a nelze je připojit přímo na rozhraní S/T (například znakové terminály pracující asynchronně a využívající rozhraní RS%232-C). Pro potřeby takovýchto ne-ISDN zařízení je nutné potřebné přizpůsobovací (převodní) funkce realizovat externě, ve formě tzv. terminálového adaptéru. Ten pak může sloužit i více ne-ISDN zařízením současně, tj. k jednomu terminálovému adaptéru lze připojit více ne-ISDN zařízení.

U interface (U rozhraní)
dvoudrátové rozhraní na vstupu k zařízení NTBA

S/T interface (rozhraní S/T)
rozhraní mezi zařízením NTBA a jednotlivými ISDN zařízeními. Někdy je rozdělováno na dvě samostatná rozhraní S a rozhraní T, mezi kterými je realizována funkce multiplexu (umožňující připojit až 8 zařízení k jednomu rozhraní, na principu sběrnice, které je výstupem ukončujícího zařízení NT). Tato funkce je ale typicky integrována přímo do zařízení NTBA, a proto rozhraní S a T obvykle splývají.