pojmy

Thursday, October 09, 2008

FDDI (Fiber Distributed Data Interface)
další technologie s fyzicky kruhovou topologií, využívající ke svému fungování princip Token passing (s přenosovou rychlostí 100 Mbps)

Switched Token Ring
podobně jako v případě Ethernetu, došlo i u Token Ringu na snahy o zrychlení a zvýšení celkové propustnosti pomocí tzv. přepínání (switching-u). Konkrétní řešení pro přepínaný Token Ring (Switched Token Ring) se ale objevila výrazně později než u Ethernetu.

Dedicated Token Ring
dalším vývojovým stádiem technologie Token Ring, které navazuje na switchovaný Token Ring, je jeho tzv. dedikovaná verze. Je charakteristická tím, že každému uzlu dává dedikovanou (tj. s nikým nesdílenou) přípojku k nejbližšímu přepínači (switchi) Token Ringu, zatímco u nededikované verze jsou k příslušnému switchi připojována celá "kolečka" (několik uzlů zapojených do kruhu).

HSTR (High Speed Token Ring)
snahy o další vývoj technologie Token Ring se ubírají cestou radikálního zvýšení přenosové rychlosti, na 100 Mbps - tedy obdobně jako v případě původního Ethernetu, jen mnohem později. Příslušný návrh má název High Speed Token Ring (HSTR), a v současné době již existuje i aliance výrobců, usilující o prosazení tohoto stomegabitového Token Ringu. Podrobnější informace lze nalézt na adrese http://www.hstra.com.

FDDI
ANSI X3T9.5
Počátkem osmdesátých let se zrodila nová přenosová technologie, která se specificky snažila maximálně využít přenosových schopností optických vláken pro potřeby datových přenosů. Její standard byl vytvořen v rámci národního standardizačního orgánu USA (ANSI, American National Standards Institution), jako standard ANSI X3T9.5.