pojmy

Thursday, May 15, 2008

Twist, twisted cable (kroucená dvoulinka)
kabely, používané v klasické telefonii, jsou tvořeny párem (dvojicí) vodičů, které jsou rovnoměrně zkrouceny (anglicky: twisted). Důvodem jsou fyzikální zákony: jakékoli dva vodiče, vedoucí rovnoběžně vedle sebe, fungují jako anténa a jednak vyzařují do svého okolí, a jednak přijímají signály ze svého okolí (jsou citlivé na vnější rušení). Nepříznivý efekt antény nelze odstranit zcela a úplně, ale lze jej významně omezit, a to právě pravidelným zkroucením obou vodičů, které tak vytváří "zkroucený pár" (twisted pair).
Voice grade, data grade
twist, alias kroucená dvoulinka, samozřejmě existuje v mnoha provedeních, lišících se zejména svými parametry. Pokud je kroucená dvoulinka uzpůsobena pro potřeby přenosu hlasu (tj. určená pro telefonní rozvody), pak se označuje jako "voice grade" (hlavně v USA). Pokud je určena pro přenos dat, bývá označována jako "data grade".
Category 3 and 5 (kategorie 3 a 5)
další možnou klasifikací kroucené dvoulinky určené pro přenos dat je její zařazování do tříd. Toto zařazení je sice dáno frekvencí signálu, který je dvoulinka schopna přenášet, ale od této frekvence lze odvodit i přenosovou rychlost, kterou lze na příslušném typu kroucené dvoulinky dosáhnout. Z pohledu praxe jsou tedy jednotlivé kategorie dány spíše tím, jak rychlé přenosy dvoulinka "snese": v případě kategorie 3 jde o přenosy do 10 Mbps, v případě kategorie 4 o 16 Mbps, a v případě kategorie 5 až 100 Mbps (resp. 155 Mbps). Kvalitní dvoulinka typu "voice grade" je obvykle schopna "snést" i přenosy rychlostí 10 Mbps, tj. současně patří i do kategorie 3. Dnes se ale pro nejrůznější instalace používá spíše dvoulinka kategorie 5, a to i pro potřeby telefonie - cenový rozdíl oproti kategorii 3 je dnes už poměrně nevýznamný, a výhodou je naopak univerzálnost rozvodů.