pojmy

Monday, April 19, 2010

PDN (VDS)
Přenosové sítě, budované ve světě spojů, jsou obvykle koncipovány tak, aby vyhověly potřebám přenosu hlasu. Přesto je ale uživatelé ze světa počítačů využívají pro potřeby přenosu dat, nebo si za tímto účelem zřizují vlastní datové sítě. Svět počítačů následně zareagoval na potřebu datových přenosů, a to tím, že začal sám nabízet přenosové sítě uzpůsobené potřebám těchto přenosů, a to na veřejné bázi - tedy jako službu určenou nejširší veřejnosti. Odsud také pochází obvyklé označení takovýchto služeb: jde o tzv. veřejné datové sítě (VDS, anglicky Public Data Network).

PSDN (Packet Switched Data Network, paketová VDS)
přenosová síť, nabízející služby spočívající v přenosu dat, bývá nejčastěji založena na principu přepojování paketů (packet switching). Tedy na myšlence, že data jsou přenášena po blocích (paketech), prostřednictvím sdílené a nikoli vyhrazené přenosové kapacity. Podle toho je pak také příslušná veřejná datová síť označována jako "paketová VDS" (PSDN). Může však existovat i veřejná datová síť založená na principu přepojování okruhů, které je obvyklé u přenosů hlasu a obrazu - pak se jedná o tzv. komutační VDS (CSDN, Circuit Switched data Network).

Recommendation X.25 (doporučení X.25)
Skutečnost, že svět spojů nabízí přenosové služby spočívající v přenosu dat ještě nemusí znamenat, že za tímto účelem jsou vybudovány samostatné sítě sloužící jen tomuto účelu. Může to tak být, ale nemusí - veřejná datová síť může sama být jen nadstavbou nad již existující přenosovou sítí sloužící jiným účelům, nebo může být skutečně samostatnou sítí. Zákazníkovi, který ji využívá, do toho koneckonců nic není, protože on si kupuje pouze službu (spočívající v přenosu dat), a podle filosofie světa spojů je čistě na poskytovateli této služby, jak ji zajistí. Právě z této filosofie pak vychází doporučení X.25, které je standardem světa spojů, definujícím chování veřejných datových sítí: definuje způsob, jakým se takováto veřejná datová síť "tváří" směrem ke svému uživateli, a jak tento uživatel se sítí komunikuje. Naopak neříká nic o tom, jak takováto veřejná datová síť funguje uvnitř. Doporučení X.25, pocházející od hlavní standardizační organizace světa spojů (CCITT, dnes ITU-T), tak skutečně říká pouze to, že komunikace mezi uživatelem a nejbližším vstupním bodem veřejné datové sítě probíhá na paketovém principu, a definuje přesná pravidla této komunikace. Názorným příkladem by mohlo být připodobnění veřejné datové sítě k obláčku, o jehož interní struktuře a interním způsobu fungování není nic známo, přičemž samotné doporučení X.25 definuje pouze chování výstupů z toho obláčku.

DTE (Data Terminal Equipment)
svět spojů si vytvořil také vlastní specifickou terminologii, kterou se snažil vnutit světu počítačů, a kterou samozřejmě použil i v doporučení X.25: zařízení, které se připojuje k "obláčku" veřejné datové sítě, je v terminologii X.25 označováno jako zařízení DTE (Data Terminal Equipment). Naše spojařská terminologie nezůstala pozadu, a zavedla český ekvivalent KZD (od: "Koncové zařízení datového okruhu", někdy jen "Koncové datové zařízení"). V praxi jde buď o počítač, nebo o jednoúčelový terminál.